Rypsiöljy valloittaa monipuolisuudellaan

Rypsiöljyn suosio on voimakkaassa kasvussa. Ruoanlaiton ammattilaiset, mm. huippukokit, ovat innostuneet rypsiöljystä sen monipuolisten käyttömahdollisuuksien sekä runsaan omega-3-rasvahappopitoisuuden vuoksi.

Suomalainen Michelin-kokki Pekka Terävä on hänkin vaikuttunut rypsiöljyn monipuolisuudesta. ”Rypsiöljyjen ominaisuudet ruoanlaitossa ovat omaa luokkaansa ja mahdollisuudet rajattomat”, Pekka Terävä toteaa. ”Sitä voi käyttää savustettaessa tai paistettaessa kalaa, tomaatteihin antamaan makua, salaatteihin sekä myös valmistettaessa esimerkiksi kanaa uunissa.”

Rypsiöljy kestää hyvin kuumuutta, ja sopii sen ansiosta erinomaisesti paistamiseen. Esimerkiksi kala, vaikkapa kuha, saa nahkaansa rypsiöljyllä paistettaessa kauniin ja rapean pinnan. Myös friteeraus sujuu rypsiöljyllä. Kevyempi versio siitä on ns. semi-uppopaisto, jossa öljyyn upotetaan vain puolet friteerattavasta ruoka-aineesta.

Oliiviöljyäkin voi toki käyttää paistamiseen, jos budjetti antaa myöten, toisin kuin voita, joka ei oikein kestä paistamista korkeissa lämpötiloissa, sillä hera palaa pannuun kiinni. Oliiviöljyn ja normaalin kylmäpuristetun rypsiöljyn ongelmana on helposti makujen hajoaminen kuumassa lämpötilassa sekä kylmäpuristettuun öljyyn tuleva pieni kitkeryys. Keijun kylmäpuristettu rypsiöljy sopii kuitenkin myös paistamiseen, koska patentoidussa menetelmässä kitkeryyden tuovat siementen kuoret on hiottu pois.

Makuöljyjen luonnonmukaisuus on yllättänyt Pekka Terävän positiivisesti. ”Ei tarvitse aloittaa nollasta, kun on valmis sekoitus; pohjana hyvä rypsiöljy, johon on lisätty hyvät yrtit. Makuöljyt sopivat myös paistamiseen, mutta hieman miedommalla lämmöllä. Etenkin basilikan kanssa on syytä välttää täydellä lämpötilalla paistamista, jotta hituset eivät pala kiinni.”

Keiju kylmäpuristettu rypsiöljy sopii hyvin myös majoneesiin, sillä kylmäpuristetun öljyn aromi antaa itsessään myös makua. Samoin jälkiruokajuustojen kanssa aromit nousevat vielä eri tavalla esille. Kylmäpuristettu sopii monipuolisesti kaikkeen, ja vain mielikuvitus on rajana uusia käyttötarkoituksia etsittäessä.