Lisäaineita lisätään tuotteisiin jonkin erityisen tarkoituksen takia, esimerkiksi parantamaan ja varmistamaan tuotteen säilyvyyttä, rakennetta, makua tai väriä.

Keiju-tuoteperheestä löytyy sekä lisäaineettomia vaihtoehtoja että tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty yleisesti tunnettuja, tutkittuja ja turvalliseksi todettuja elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä lisäaineita.

Lisäaineettomia Keiju-tuotteita ovat esimerkiksi:

Lähikuva leivästä aamiaiskattauksessa

Lisäaineiden lähteet

Elintarvikkeissa käytetyt lisäaineet ovat joko luonnollisia, luontaisen kaltaisia tai kemiallisia eli synteettisiä lisäaineita. Luonnossa esiintyvää lisäainetta kutsutaan luontaiseksi lisäaineeksi. Jos luonnossa esiintyvä tuotteeseen lisätty lisäaine on valmistettu kemiallisesti, puhutaan luontaisen kaltaisesta lisäaineesta. Lisäaine on keinotekoinen eli synteettinen silloin kun sitä ei esiinny luonnossa ja se on valmistettu täysin kemiallisesti. EU on määritellyt kaikki ne lisäaineet, jotka ovat sallittuja elintarvikkeiden valmistuksessa. Lisäaineiden turvallisuus on arvioitu useissa puolueettomissa tutkimuksissa ja luonnollisesti vain viranomaisten hyväksymiä lisäaineita saa käyttää elintarvikkeiden valmistuksessa.

 

Miten löydän lisäaineet pakkauksesta?

Lisäaineet on ilmoitettu elintarvikkeissa aina tuotteen aineosaluettelossa. Lisäaineiden merkintätapaa säätelee EU:n laatimat säädökset. Lisäaineet ilmoitetaan pakkauksessa ryhmänimen lisäksi joko lisäaineen nimellä tai E-koodilla, esimerkiksi säilöntäaine (kaliumsorbaatti) tai säilöntäaine (E202).

 

Miksi margariineissa käytetään lisäaineita?

Lisäaineet takaavat margariinien turvallisuuden mm. parantamalla säilyvyyttä. Esimerkiksi emulgointiaineet vaikuttavat tuotteen rakenteeseen auttamalla rasvaa ja vettä pysymään tasaisena seoksena, jolloin ns. vapaan veden määrä tuotteessa on pieni ja siten pilaajamikrobien kasvu sekä rasvan hapettuminen (härskiintyminen) on mahdollisimman vähäistä. Happamuudensäätöaineilla taas säädetään tuotteen happamuus tasolle, jossa homeiden ja hiivojen kasvu vaikeutuu ja parannetaan näin ollen tuotteen säilyvyyttä ja turvallisuutta. Säilöntäainetta käytetään etenkin vähärasvaisissa tuotteissa. Se parantaa tuotteiden säilyvyyttä erityisesti sen jälkeen, kun pakkaus on avattu. Säilöntäaine toimii vain oikeassa happamuustasossa, joten tuotteen happamuus säädetään oikeaksi happamuudensäätöaineella. Säilöntäainetta käytetään keveissä (< 60 % rasvaa), maitoa sisältävissä tai erityisen pitkään säilyvissä tuotteissa.

 

Mistä margariineissa käytetyt lisäaineet ovat peräisin?

Margariineissa käytettyjä lisäaineita on luonnostaan mm. porkkanassa [väri (betakaroteeni)], sitrushedelmissä [happamuudensäätöaine (sitruunahappo)], ruokasoodassa [happamuudensäätöaine (natriumbikarbonaatti)] ja joissakin luonnonmarjoissa [säilöntäaine (kaliumsorbaatti)].

Keiju Laktoositon rasia, lisäaineet ovat välttämättömiä margariinin hyvän rakenteen ja säilyvyyden takaamiseksi

Ovatko Keiju-tuotteissa käytetyt lisäaineet turvallisia?

Kaikki tuotteissamme käytettävät lisäaineet ovat yleisesti tunnettuja, tutkittuja ja turvalliseksi todettuja sekä elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä.

Mitä lisäaineita Keiju-tuotteissa on ja miksi niitä käytetään?

Emulgointiaineet

  • E471 ja E472c kasvirasvasta: rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471) sekä niiden sitruunahappoesterit (E472c). Valmistetaan kasviöljyistä.
  • Polyglyserolipolyrisinioleaatti (E476). Valmistetaan kasviöljyistä.
  • Auringonkukkalesitiini: valmistetaan auringonkukkaöljystä poistamalla siitä ns fosfolipidit (lesitiini)
  • Muunnettu perunatärkkelys.

 

Miksi emulgointiaineita käytetään?

  • E471 ja E472c kasvirasvasta sekä polyglyserolipolyrisinioleaatti (E476) vaikuttavat tuotteen oikeanlaisen rakenteen syntymiseen auttamalla rasvaa ja vettä pysymään tasaisena seoksena.
  • Mono- ja diglyseridien sitruunahappoesteri E472c estää räiskymistä, kun tuotteella paistetaan, tehden siitä turvallisen käyttää myös ruoanlaitossa.
  • Auringonkukkalesitiini vaikuttaa tuotteen oikeanlaisen rakenteen syntymiseen auttamalla rasvaa ja vettä pysymään tasaisena seoksena ja estää lisäksi räiskymistä, kun tuotteella paistetaan, tehden siitä turvallisen käyttää myös ruoanlaitossa.
  • Kylmäliukoisella perunatärkkelyksellä (muunnettu perunatärkkelys) vesiosan paksuus eli viskositeetti saadaan nousemaan ja vastaamaan rasvaosan viskositeettia. Viskositeettien on oltava samansuuruiset, jotta suhteellisen suuri vesipitoisuus saadaan yhdistettyä rasvan kanssa emulsioksi.

Happamuudensäätöaineet ja miksi niitä käytetään

  • Natriumbikarbonaatti eli tutummin sama aine kuin ruokasooda.
  • Sitruunahappo, jota esiintyy luontaisesti esim. sitrushedelmissä.
  • Happamuudensäätöaineilla säädetään tuotteen happamuus tasolle, jossa homeiden ja hiivojen kasvu vaikeutuu ja parannetaan näin ollen tuotteen säilyvyyttä ja turvallisuutta.

 

Säilöntäaineet ja miksi niitä käytetään

  • Kaliumsorbaatti, jota esiintyy luontaisesti esim. pihlajanmarjoissa.
  • Säilöntäaine parantaa tuotteiden säilyvyyttä erityisesti sen jälkeen, kun pakkaus on avattu. Säilöntäaine toimii vain oikeassa happamuustasossa, joten tuotteen happamuus tulee säilöntäainetta käytettäessä säätää oikeaksi happamuudensäätöaineella. Käytetään kevyemmissä (< 60 % rasvaa sisältävissä tuotteissa), maitoa sisältävissä ja erityisen pitkään säilyvissä tuotteissa.