Kurssi 3

Käytä, säilytä ja hävitä oikein!

 

Kasviöljyt kuuluvat keittiön perusraaka-aineisiin ympäri maailman. Suomessa kasviöljyn kulutus nousee huippuunsa vappuisin, jolloin monessa kodissa nautitaan itse tehdyistä munkeista. Muilta osin emme ole vielä oppineet hyödyntämään kasviöljyjä yhtä monipuolisesti kuin vaikkapa keski- tai eteläeurooppalaiset ystävämme. Nyt onkin korkea aika lisätä hyviä rasvoja ruokavalioon ja opetella oikeat niksit kasviöljyjen käyttöön!

Öljyn kanssa paistaminen

Tavallisimpia ruokaöljyn käyttötapoja on paistaminen. Paistettaessa öljy siirtää lämpöä ja estää siten ruoan palamista “pohjaan”. Paistokset saavat öljystä hyvän maun lisäksi myös kaunista väriä.

Ruokaöljy lisätään aina kuivaan pannuun. Ruokaöljy ei kuohu eikä ruskistu kuten vaikkapa voi, joten voit halutessasi testata öljyn lämpötilan pienellä leipäpalalla. Jos leivänpalanen ruskistuu kullanruskeaksi öljyssä noin puolessa minuutissa, on öljy tarpeeksi kuumaa.

Eri öljyt kestävät eri lämpöä eri tavoin. Kuumuudenkestävyyttä mitataan ns. savuamispisteellä. Mitä korkeampi savuamispiste, sitä paremmin öljy kestää paistamista. Käytä rypsiöljyä paistamiseen sillä sen savuamispiste on melko korkea, joten niillä voi sekä paistaa että uppopaistaa.

Älä kuitenkaan kuumenna rasvaa savuavaksi. Öljy voi syttyä palamaan lämpötilan kohotessa liikaa, jolloin se sammutetaan tukahduttamalla liekki kannen avulla. Vettä ei saa käyttää, sillä palavaan öljyyn lisättynä se alkaa saman tien kiehua pahentaen tilannetta.

Kastikkeet, majoneesit ja levitteet

Hyvä öljy maustaa salaatin vaikka sellaisenaan. Öljypohjaisten levitteiden ja kastikkeiden kirjo on kuitenkin loputon. Tyypillisimmän salaatinkastikkeen pohjan saat yhdistämällä öljyn lempietikkaasi ja lisäämällä joukkoon ripauksen mausteita ja esimerkiksi tuoreita yrttejä, sinappia tai sitruunamehua.

Lisävinkkejä kastikkeiden ja tahnojen valmistukseen löydät Öljyakatemian kurssista 8! Kurkkaa herkulliset vinkit! 

Sauvasekoittimen tai blenderin avulla avautuu uusia makumaailmoita. Erilaiset kasvislevitteet ja -tahnat saavat levittyvyyttä ja makua hyvälaatuisesta öljystä. Suolaisiin levitteisiin voi perinteisen ruokaöljyn sijaan käyttää Keiju yrttiöljyjä. Kokeile maustaa lehtikaalihummus ja sitruunainen munakoisolevite Keiju sitruuna & basilika yrttiöljyllä!

Moni yllättyy myös majoneesin valmistamisen helppoudesta. Itse tehdyn majoneesin voi valmistaa myös vegaanisena, ja oman suosikkinsa löytää erilaisia makuvariantteja kokeilemalla. Kokeile esimerkiksi tätä helppoa tillimajoneesia!

Kuohkea kastike ja majoneesi syntyvät, kun öljy lisätään ohuena nauhana voimakkaasti vatkaten.

Kokeile myös:
sinappinen-salaatinkastike

Leivonta öljyn kanssa

Suomessa on perinteisesti totuttu leipomaan voilla, mutta se onnistuu hyvin myös ruokaöljyllä. Öljyllä leivottu sopii helpommin myös laktoositonta tai maidotonta ruokavaliota noudattaville. Vaikket noudattaisikaan erityisruokavaliota, parantaa voin korvaaminen terveellisemmällä ruokaöljyllä aina ravinnon sisältämien rasvojen laatua.

Suolaiseen leivontaan voi saada uutta makua vaikkapa Keiju maustetuista ruokaöljyistä. Kokeile lisätä foccacciaan Keiju tomaatti, valkosipuli & basilika yrttiöljyä tai sivele juuresleipä Keiju chili, tomaatti & basilika yrttiöljyllä! Myös pizzaan saat helposti lisämakua maustetuilla öljyillä. Lisää suoraan Keiju yrttiöljyä pizzataikinaan tai valmiin pizzan päälle.

Erilaisten taikinoiden ja vaikkapa kuorrutusten lisäksi öljyä kannattaa käyttää paistoastioiden voiteluun. Helpoin tapa vuoan voiteluun on käyttää kätevää Keiju öljysprayta.

Lisävinkkejä öljyn käytössä leivontaan löydät Öljyakatemian kurssista 7. TUTUSTU VINKKEIHIN!

Kokeile myös:
RAPARPERI-RAHKAPIIRASPISTAASI-SUKLAAKAKKU

Ruokaöljyn 3 vihollista: valo, lämpö ja ilma

Avaamaton ruokaöljypullo säilyy hyvin myös huoneenlämmössä, kunhan se on valolta suojattu. Osa öljyistä kestää huoneenlämpöä myös avattuna, osa taas vaatii jääkaappisäilytyksen. Hyvä peukalosääntö kuitenkin on, että kylmästä ei ole ruokaöljylle haittaa – liian lämpimästä sen sijaan on. Tämä koskee myös niitä öljyjä, jotka kiteytyvät kylmässä muuttuen samalla sameanvärisiksi kuten extra virgin oliiviöljy. Kiteytyminen on luonnollinen prosessi, joka ei vaikuta öljyn makuun. Öljyä ei tällöin kuitenkaan kannata “notkistaa” kuuman veden alla, vaan ota se mieluummin huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen käyttöä, jotta se ehtii palautua juoksevaksi.

Minne laitan ylijääneen ruokaöljyn?

Kasviöljyä ei kannata missään nimessä kaataa viemäriin, sillä ajan saatossa jopa pienetkin öljymäärät voivat aiheuttaa tukoksia.

Pienet määrät, kuten paistinpannulle jäänyt öljy, imeytetään esim. sanomalehteen tai talouspaperiin ja heitetään sen jälkeen biojätteeseen tai kotikompostiin.

Isompi öljymäärä hävitetään sekajätteen mukana joko omassa pakkauksessaan tai vaikkapa tyhjään, suljettavaan maito- tai mehutölkkiin pakattuna. Esimerkiksi munkinpaistorasvan voi siivilöidä takaisin pulloonsa, ja käyttää tarvittaessa vielä toisen kerran. Testaa uudelleen käyttää öljy vaikka näiden herkullisten munkki ja churro reseptien kanssa!

Nippelitietoa vai oikeasti hyödyllistä? Tee testi ja testaa öljytietämyksesi

Tee testi