Kurssi 5

Makua ja rapeutta uppopaistamalla

Uppopaistamisella eli friteeraamisella saat makua ja rapeaa suutuntumaa ruokiin ja leivonnaisiin. Uppopaisto on helppo kypsennystapa, joka onnistuu myös kattilalla kotioloissa. Uppopaistossa kannattaa ottaa huomioon muutama tärkeä seikka, joilla onnistut varmasti. Katso videolta uppopaiston tärkeimmät tärpit!

Vinkki!

Varaa uppopaistamiseen suuri kattila sekä reikäkauha tai pihdit. Varmista että kaikki välineet ovat kuivia – pienikin vesimäärä saa öljyn roiskumaan!

 

Näin uppopaistat turvallisesti

Valitse uppopaistamiseen tarpeeksi iso ja laakea teräskattila, jotta kypsentäminen on turvallista. Muista pitää kattilan kansi lähellä mahdollisen öljypalon tukahduttamiseksi. Kaikkien työvälineiden on oltava täysin kuivia, sillä kuuma öljy roiskuu, jos joukossa on pienikin määrä vettä. Tämän vuoksi vettä ei koskaan tule käyttää öljypalon sammuttamisessa.

Lisää kattilaan noin 1/3 rypsiöljyä, jotta öljyn pinta ei nouse paistettaessa liian korkealle. Nosta lämpötila hiljalleen 180 asteeseen. Mittaa lämpötila mittarilla tai leipäpalalla, jonka ruskistuminen kertoo oikeasta lämpötilasta. Rypsiöljyn savuamispiste on >220 °C ja leimahduspiste >320 °C.

Lisää paistettavat raaka-aineet pienissä erissä rauhallisesti rypsiöljyyn läheltä pintaa, jotta kuuma öljy ei roisku. Kypsennä, kunnes tuotteet ovat pinnaltaan ruskeita ja raaka-aineet nousevat pinnalle. Ota kypsät tuotteet pois pihdeillä tai reikäkauhalla ja laita valumaan ritilän tai paperin päälle.

Tiesitkö?

Käytetty paistoöljy kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää uudelleen uppopaistossa, ruoanlaitossa tai leivonnassa. Voit kaataa käytetyn rypsiöljyn takaisin esimerkiksi tyhjään Keiju-pulloon. Anna öljyn jäähtyä paiston jälkeen, jotta sakka valuu pohjalle. Hävitä sakka biojätteen mukana. Siivilöi lämmin rypsiöljy puhtaaseen, ilmatiiviiseen astiaan. Säilytä viileässä.

Mitä voit uppopaistaa?

Friteeraukseen sopivat hyvin monenlaiset kasvi- ja lihatuotteet, esimerkiksi ranskalaiset ja wingsit. Friteerattu banaani jäätelön kera on jälkiruokien klassikko. Juureksista saat terveellistä naposteltavaa juureslastujen muodossa ja herkuttelun makuun pääset uppopaistamalla lihapiirakkaa tai munkkeja. Käytä mielikuvitustasi ja testaile rohkeasti!

Friteeratut eli uppopaistetut tuotteet ovat sisältä pehmeitä ja pinnalta rapeita. Friteerattuja tuotteita ei kannata peittää, jotta ne säilyvät rapeana. Friteeratut tuotteet voidaan pintamaustaa uppopaiston jälkeen, taikinat ja raaka-aineet maustetaan etukäteen.

Vastoin yleistä luuloa uppopaistaminen ei tee ruoasta rasvaista, kun friteerataan oikein. Kun rypsiöljyn lämpötila ei nouse liian korkeaksi ja ruokaa ei pidetä upotettuna öljyyn liian kauan, öljyä ei mene ruoan sisään vaan se muodostaa rapean pinnan ja kypsentää ruuan sisältä.

Testaa seuraavaksi tietosi uppopaistamisesta
tai jatka alaspäin herkullisiin resepteihin!

Tunnetko uppopaistamisen salat?

Onnistu uppopaistossa

Tee testi

Katso vinkit uppopaistamiseen

Täydelliset vappumunkit

Vapputunnelmaan kuuluu ehdottomasti kotitekoiset, herkulliset munkit. Tuoreet munkit kruunaavat kahvipöydän myös muissa juhlissa! Uppopaistamalla ne rypsiöljyssä saat munkkien pinnasta takuuvarmasti rapean ja sisuksesta mehevän. Mehevän taikinan nostatuksen jälkeen munkkeihin pyöritellään käsin reiät ja ne tiputetaan varovasti öljyyn. Kun munkit ovat ruskistuneet, nosta ne pois öljystä ritilälle tai paperin päälle. Pyörittele munkit sokerissa ja nauti! Kokeile myös erilaisia makusokereita, kuten sitruuna-, kaneli- tai kukkasokeria, jolla saat näyttävyyttä munkkeihin.

Rapeat lastut juureksista

Valmista sadonkorjuun antimista terveellisiä ja maistuvia juureslastuja. Voit käyttää lastuihin mieleisiäsi juureksia; esimerkiksi mustajuuri, punajuuri ja palsternakka toimivat hyvin ja antavat lastuille kauniit värit! Siivuta juurekset mandoliinilla, kuivaa hyvin ja friteeraa pikkuhiljaa. Nosta lastut paperin päälle, kun ne nousevat pintaan. Suolaa, mausta makusi mukaan ja nauti. Mausteeksi sopii esimerkiksi chili, cayennepippuri tai kuivatut yrtit.

 

Vinkki!

Kokeile uppopaistaa perinteisen rypsiöljyn sijaan Keiju makuöljyillä. Näin saat lisättyä ruokiin helposti sitruunan, rosmariinin tai valkosipulin makua.

Herkullinen lihapiirakka

Oletko koskaan tehnyt lihapiirakkaa itse? Kotitekoinen lihapiirakka on jotain muuta kuin grillin rasvaa tihkuva kaloripommi. Oikea uppopaistotekniikka ja laadukas rypsiöljy tekevät lopputuloksesta rapean ja maukkaan olematta liian tuhti. Valmista taikina ja täyte, kohota taikina, kauli ja täytä. Laske piirakat varovasti kattilaan ja nosta valumaan ritilälle, kun piirakat ovat ruskistuneet ja nousseet pintaan. Saat piirakasta helposti vegeversion lisäämällä jauhelihan tilalle kasviksia. Avaa lihapiirakka saksilla ja täytä raikkaalla tuorekurkkusalaatilla.