Kurssi 7

Öljyillä makua leivontaan

Voi on helppo korvata perinteisellä rypsiöljyillä leivonnassa. Myös muut kasviöljyt toimivat monissa leivonnaisissa voita paremmin! Öljyt tuovat leivontaan makua ja rapeutta. Ennen kuin upotat kädet taikinaan, katso videolta miksi leivonnassa voin korvaaminen öljyllä kannattaa.

Vinkki!

Erilaisilla yrtti- ja makuöljyillä saat lisämakua leivontaan.

Helppoutta, keveyttä
ja lisämakua

Kasviöljy on terveellinen ja kevyt vaihtoehto, ja sen tuotanto rasittaa ilmastoa vähemmän kuin voin tuotanto. Voit käyttää öljyä taikinoihin, voiteluun sekä viimeistelyyn. Kasviöljyä käyttämällä säästyt myös ylimääräiseltä työvaiheelta, sillä öljyä ei tarvitse erikseen sulattaa. Sen käyttö on siis helpompaa ja nopeampaa. Voit korvata reseptissäsi voin esimerkiksi rypsiöljyllä aina kun siinä käytetään juoksevaa tai sulatettua rasvaa. Muista että öljyn määrä on n 80% reseptissä käytetystä voista.

Kokeile erilaisissa leivissä, kuten focacciassa, esimerkiksi Keiju tomaatti, valkosipuli & basilika yrttiöljyä tai sitruuna & basilika yrttiöljyä.

Auringonkukkaöljy puolestaan toimii rypsiöljyn ohella makeissa leivonnaisissa. Voit myös maustaa sitä itse esimerkiksi sitruunalla. Öljy on kasvipohjainen tuote, joten se sopii myös vegaaneille.

Öljyjä on helppo maustaa itse. Lisäät vain erilaisia mausteita tai kuivattuja marjoja rypsiöljyn tai auringonkukkaöljyn joukkoon.

Lisäämällä kasviöljyn joukkoon esimerkiksi murskattuja katajanmarjoja, syntyy maukas öljy, jota voi käyttää vaikka riistamuffinssien taikinassa. Lisämakua saat, kun valelet muffinssit myös paiston jälkeen öljyllä. Tämän öljyn makumaailma sopii hyvin myös kylmäsavuporopizzan reunojen valeluun.

Paahdetuilla kuminansiemenillä maustettu öljy sopii puolestaan mainiosti suolaisten leipomusten, kuten teeleipien maustamiseen. Paahda kuminansiemenet kuumalla ja kuivalla pannulla, jolloin mausteet avautuvat ja niiden maku korostuu. Käytä öljyä taikinassa ja viimeistele leivät öljyllä paiston jälkeen.

Voitele ja viimeistele

 

Kun voitelet leivonnaiset rypsiöljyllä ennen uuniin laittoa, tulee pinnasta maukkaan rapea. Öljy toimii loistavasti myös vuokien voitelussa, ja jos haluat helpottaa voitelua entisestään, on Keiju vuokaspray kaikkein kätevin ratkaisu. Öljyllä ja vuokasprayllä voitelet helposti myös pannut ja vohveliraudan.

Tiesitkö?

Leivonnaiset kannattaa myös viimeistellä erilaisilla öljyillä – se tuo valmiisiin leivonnaisiin kiiltoa ja lisämakua.

Katso reseptit videolta!

Näyttävät kuplavohvelit

Joko olet kokeillut hauskoja kuplavohveleita? Kuplavohvelit ovat meheviä, rapeita ja näyttäviä herkkuja. Kuplavohveliraudan huolellinen öljyäminen sekä vohveliraudan kääntäminen puolessa välissä paistamista takaavat onnistuneen lopputuloksen. Voit koristella kuplavohvelit marjoilla, hedelmillä, marengilla ja
erilaisilla kastikkeilla. Näyttävän esillepanon saat, kun tarjoilet kuplavohvelit rullattuina tötteröinä.

Peltileivät puurosta

Älä heitä ylijäänyttä aamupuuroa pois – tee siitä sämpylöitä! Taikina valmistuu helposti lisäämällä puuron joukkoon öljyä, jauhoja, vettä, hiivaa ja suolaa.
Levitä taikina pellille, anna kohota ja voitele huolellisesti öljyllä. Viillä taikina veitsellä annospaloiksi ennen uuniin laittoa. Murra valmiit peltisämpylät annospaloiksi suoraan pelliltä ja dippaa herkulliseen Keiju-yrttiöljyyn.

Juhlava täytekakku

Juhlava täytekakkukin muuttuu hieman kevyemmäksi, kun käytät taikinassa öljyä. Lisämakua kakkupohjaan saat sekoittamalla öljyn joukkoon sitruunankuorta ja -mehua. Kaada taikina auringonkukka- tai rypsiöljyllä voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan ja anna paistua uunissa kypsäksi. Täytä kakku vaniljaisella mascarpone-kermavaahdolla ja koristele marjoilla sekä kukilla.