Bostonkakku
Bostonkakku on pullataikinasta syntyvä klassikkoleivos. Joissakin resepteissä taikinaan lisätään myös rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä. Siirappikiille tuo kakkuun upean pinnan.
Pullataikina |
|
2,5 dl |
laktoositonta maitoa
|
11 g |
pussi kuivahiivaa
|
0,5 tl |
suolaa
|
1 dl |
sokeria
|
2 tl |
kardemummaa
|
7 dl |
vehnäjauhoja
|
75 g |
Keiju Merisuola -levitettä sulatettuna
|
Täyte |
|
100 g |
Keiju Merisuola -levitettä
|
1 dl |
fariinisokeria
|
2 rkl |
kanelia
|
Siirappikiille |
|
1 dl |
tummaa siirappia
|
2 rkl |
Keiju Merisuola -levitettä
|
0,25 tl |
suolaa
|
-
|
|
pinnalle raesokeria
|
|
Tomusokerikuorrute |
|
2 dl |
tomusokeira
|
1,5 rkl |
sitruunamehua
|
Valmistusohje
Lämmitä maito hieman yli kädenlämpöiseksi (40−42 astetta). Lisää joukkoon kuivahiiva. Sekoita pullataikinan kuivat aineet keskenään sekaisin. Vaivaa kuivat aineet ja margariini maidon kanssa taikinaksi. Kohota taikinaa peitettynä lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin.
Valmista siirappikiille kuumentamalla kaikki ainekset kattilassa. Jätä kiille kattilaan odottamaan.
Kaulitse kohonnut taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti levyn päälle. Rullaa levy ja leikkaa siitä noin 2–3 cm paksuisia paloja. Aseta palat esimerkiksi voideltuun irtopohjavuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (halkaisija 24 cm). Kohota vielä noin 30 minuutin ajan ennen paistamista.
Paista bostonkakkua 185-asteisessa uunissa ensin 10 minuutin ajan. Voitele siirappikiilteellä ja paista vielä 5–7 minuutin ajan. Ota bostonkakku pois uunista ja voitele vielä siirappikiilteellä. Ripottele pinnalle raesokeria ja anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä noin puolen tunnin ajan.
Valmista tomusokerikuorrute sekoittamalla tomusokeri ja sitruunamehu. Levitä kuorrutetta pursotinpussilla tai lusikalla ohuiksi raidoiksi kakun pinnalle.