Crème brûlée -munkit
![](https://www.keiju.fi/wp-content/themes/bunge/static/img/icons/recipe/time-icon.png)
![](https://www.keiju.fi/wp-content/themes/bunge/static/img/icons/recipe/person-icon.png)
![Crème brûlée -munkit](https://www.keiju.fi/wp-content/uploads/3682ab3a4c19a97f035998c0a9c52931eb8b_00000000000000000.jpg)
Jälkiruokien klassikko crème brûlée onnistuu myös munkkina. Halkeilevan karamellikuoren alla odottaa vaniljainen yllätys. Munkkien valmistus vaatii hieman aikaa, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.
Munkkitaikina |
|
5 dl |
laktoositonta maitojuomaa
|
50 g |
tuorehiivaa
|
22 g |
tai kuivahiivaa
|
2 dl |
sokeria
|
1 tl |
suolaa
|
3,5 tl |
jauhettua kardemummaa
|
2 |
kananmunaa
|
1,25 dl |
Keiju rypsiöljyä
|
14 dl |
vehnäjauhoja
|
1–2 l |
Keiju rypsiöljyä munkkien paistamiseen
|
Vaniljakreemi |
|
4,5 dl |
laktoositonta maitojuomaa
|
1 |
vaniljatangon siemenet raavittuna
|
1,5 dl |
sokeria
|
0,5 dl |
maissitärkkelystä
|
4 |
kananmunan keltuaista
|
30 g |
Keiju Merisuola rypsiöljy-kasvirasvalevitettä
|
Karamellikuorrutus |
|
2 dl |
sokeria
|
0,5 dl |
vettä
|
Valmistusohje
Lämmitä laktoositon maitojuoma kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Lisää joukkoon loput aineet vehnäjauhoa lukuun ottamatta. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa puulusikalla sekoittaen. Kun taikina alkaa muodostua niin paksuksi, että sitä on vaikea sekoittaa lusikalla, ala vaivaamaan sitä käsin. Vaivaa taikinasta kiinteähkö pallo. Jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin, käytä apuna vehnäjauhoja. Siirrä taikina rypsiöljyllä voideltuun kulhoon ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1–1½ tunnin ajan.
Leikkaa taikinasta tasakokoisia paloja (noin 80–85 g) ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Kohota munkkeja pöydällä liinalla peitettynä noin 30 minuutin ajan.
Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi. Paista munkkeja rasvassa 1–2 minuuttia per puoli. Tarkkaile samalla rasvan lämpötilaa, sillä liian kuuma rasva polttaa munkkien pinnan tummaksi. Nosta munkit öljystä metallipihdeillä tai reikäkauhalla, ja anna öljyn valua pois munkkien pinnalta.
Valmista vaniljakreemi lämmittämällä maito ja vaniljatangon siemenet kattilassa. Sekoita kulhossa sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset vispilällä huolellisesti sekaisin. Kaada kuuma maito kulhoon keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. Siirrä maitoseos takaisin kattilaan ja kypsennä keskikovalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on saostunut. Ota kattila sivuun liedeltä ja vatkaa vispilällä joukkoon kylmä kasvirasvalevite. Siirrä vaniljakreemi toiseen astiaan ja peitä kelmulla, joka osuu kreemin pintaan. Näin siihen ei muodostu kalvoa. Jäähdytä kreemiä kylmässä 2–3 tunnin ajan. Vatkaa kylmää kreemiä vispilällä noin minuutin ajan, jonka jälkeen siirrä se pursotinpussiin.
Valmista karamellikuorrute laittamalla sokeri ja vesi kattilaan. Keitä kovalla lämmöllä, kunnes vesi on haihtunut ja sokeri alkaa ruskistua. Heiluttele kattilaa kahvojen avulla, älä sekoita lusikalla! Sokerin ruskistuttua kullanruskeaksi ota kattila sivuun liedeltä. Dippaa munkin toinen pinta sokeriin ja valuta varovasti. Varo polttamasta käsiäsi. Nosta kuorrutetut munkit pellille jäähtymään noin 10 minuutiksi. Jos kuorrute alkaa jämähtää kattilaan lämmitä sitä miedolla teholla liedellä, kunnes karamelli on taas sulanut.
Tee munkkien kylkeen pieni reikä esimerkiksi veitsellä ja täytä crème brûlée -munkit vaniljakreemillä.
Vinkki! Munkkiin saa kauniin halkeilleen pinnan, kun karamellikuorrutetta kopauttaa pari kertaa lusikalla.