Gluteeniton munkkitaikina

aktiivinen 1,5 h, passiivinen 2,5 h
14

Arvostele resepti

Gluteeniton munkkitaikina

Tässä on gluteeniton ja maidoton munkkitaikina, joka saa lisää makua tattarijauhosta. Voit halutessasi jättää tattarijauhon pois ja korvata sen gluteenittomalla jauhoseoksella.

Aineosat

2,5 dl
kauramaitoa
14 g
kuivahiivaa
1 dl
Keiju rypsiöljyä
1
kananmuna
1 tl
suolaa
1,3 dl
sokeria
2 tl
kardemummaa
6 dl
gluteenitonta jauhoseosta
2 dl
tattarijauhoja
1–2 l
Keiju rypsiöljyä munkkien paistamiseen
2 dl
sokeria munkkien pyörittämiseen

Valmistusohje

Lämmitä kauramaito noin 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon loput aineet jauhoja lukuun ottamatta. Lisää jauhot joukkoon muutamassa osassa ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Käytä gluteenittomia jauhoja apunasi taikinan vaivaamiseen, jos taikina tarttuu kiinni käsiin. Kohota taikina liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 minuutin ajan.

Leikkaa taikinasta tasakokoisia paloja (noin 80 g) ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Kohota munkkeja pöydällä liinalla peitettynä noin 20–30 minuutin ajan.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi. Tee peukalon ja keskisormen avulla munkin keskelle reikä. Venytä sormien avulla taikinapallo isoksi rinkulaksi. Paista munkkeja rasvassa 1–2 minuuttia per puoli. Tarkkaile samalla rasvan lämpötilaa, sillä liian kuuma rasva polttaa munkkien pinnan tummaksi. Nosta munkit öljystä metallipihdeillä tai reikäkauhalla, ja anna öljyn valua pois munkkien pinnalta. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.