Laskiaismunkit
Nämä laskiaismunkit täytetään hillon ja karvasmantelin sijaan lemon curdilla eli kirpeällä sitruunatahnalla. Lemon curd tuo pirteää vastapainoa kermavaahdolle.
Munkkitaikina |
|
5 dl |
laktoositonta maitojuomaa
|
50 g |
tuorehiivaa
|
22 g |
tai kuivahiivaa
|
2 dl |
sokeria
|
1 tl |
suolaa
|
3,5 tl |
jauhettua kardemummaa
|
2 |
kananmunaa
|
1,25 dl |
Keiju rypsiöljyä
|
14 dl |
vehnäjauhoja
|
1–2 l |
Keiju rypsiöljyä munkkien paistamiseen
|
3 dl |
sokeria munkkien pyörittelemiseen
|
Kermavaahto |
|
3 dl |
laktoositonta kuohukermaa
|
2 tl |
vaniljasokeria
|
Lemon curd -täyte |
|
150 g |
lemon curdia
|
70 g |
Keiju Merisuola rypsiöljy-kasvirasvalevitettä tai muuta Keiju margariinia
|
Valmistusohje
Lämmitä laktoositon maitojuoma kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Lisää joukkoon loput aineet vehnäjauhoa lukuun ottamatta. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa puulusikalla sekoittaen. Kun taikina alkaa muodostua niin paksuksi, että sitä on vaikea sekoittaa lusikalla, ala vaivaamaan sitä käsin. Vaivaa taikinasta kiinteähkö pallo. Jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin, käytä apuna vehnäjauhoja. Siirrä taikina rypsiöljyllä voideltuun kulhoon ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1–1½ tunnin ajan.
Leikkaa taikinasta tasakokoisia paloja (noin 80–85 g) ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Paina palloja kevyesti pöytää vasten hieman. Kohota munkkeja pöydällä liinalla peitettynä noin 30 minuutin ajan.
Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi. Paista munkkeja rasvassa 1–2 minuuttia per puoli. Tarkkaile samalla rasvan lämpötilaa, sillä liian kuuma rasva polttaa munkkien pinnan tummaksi. Nosta munkit öljystä metallipihdeillä tai reikäkauhalla, ja anna öljyn valua pois munkkien pinnalta. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.
Valmista kermavaahto vatkaamalla kerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Jos haluat kermavaahdosta makeampaa, lisää joukkoon tomusokeria. Siirrä kermavaahto pursotinpussiin. Voit halutessasi lusikoida kermavaahdon munkkien väliin.
Valmista täyte vatkaamalla lemon curd ja kasvirasvalevite kuohkeaksi vaahdoksi.
Leikkaa munkit keskeltä halki. Lusikoi pohjan keskelle lemon curd -täytettä. Pursota ympärille kermavaahtoa ja nosta munkin toinen puoli kermavaahdon päälle. Tarjoile valmiit laskiaismunkit kahvin tai kaakaon kanssa.