Lihapiirakka
Lihapiirakka on kisakatsomon ehdoton kunkku! Lisäämällä kasviksia jauhelihan tilalle, voit muokata piirakasta helposti myös kasvisversion.
Taikina |
|
50 g |
tuoretta hiivaa
|
5 dl |
maitoa
|
7 dl |
spelttijauhoa
|
5 dl |
vehnäjauhoa
|
2 tl |
suolaa
|
1 |
kananmuna
|
0,5 dl |
Keiju rypsiöljyä
|
Täyte |
|
2 dl |
ohrahelmiä tai riisiä
|
1 kpl |
sipuli
|
1 kpl |
valkosipulin kynsi
|
2 rkl |
Keiju rypsiöljyä
|
600 g |
naudan jauhelihaa
|
2 tl |
chilijauhetta
|
2 tl |
suolaa
|
mustapippuria
|
|
2 kpl |
keltuaista
|
Uppokypsennykseen |
|
1 l |
Keiju rypsiöljyä
|
Lisäksi |
|
kurkkusalaattia
|
|
ketsuppia
|
|
sinappia
|
Valmistusohje
Keiju Valmista taikina lisäämällä murennettu hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää taikinan loput aineet ja vaivaa tasaiseksi. Kohota noin 30 minuuttia ja leivo tangoksi jauhotetulla alustalla. Leikkaa tanko 12 yhtä suureen osaan ja pyöritä palloiksi. Kohota uudelleen liinan alla noin 20 minuuttia.
Valmista täyte keittämällä ohrahelmet suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy pannussa ja lisää hienonnettu sipuli, kuullota ja lisää jauheliha. Ruskista ja lisää silputtu valkosipuli ja muut mausteet. Yhdistä kypsät ohrahelmet jauhelihapaistokseen ja jäähdytä hieman. Lisää keltuaiset ja sekoita tasaiseksi.
Kauli kohonneet taikinapallot levyiksi ja jaa täyte piirakoiden keskelle. Kostuta taikinoiden reunat vedellä ja taita lihapiirakat kiinni. Painele reunat huolellisesti kiinni.
Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Laita varovasti 2 lihapiirakkaa kerrallaan kuumaan öljyyn ja uppopaista noin 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta ritilälle tai paperin päälle valumaan. Lihapiirakka on helppo avata saksilla leikkaamalla. Lisää haluamasi täytteet, esimerkiksi kurkkusalaattia, sinappia ja ketsuppia.