Piparimunkit
Piparimunkki on täydellinen joululeivonnainen, joka sopii näyttäväksi jälkiruoaksi joulupöytään. Munkkitaikinaan lisätään piparitaikinasta tutut mausteet, mutta voit myös korvata mausteiden kokonaismäärän (3½ tl) valmiilla piparkakkumausteella, joka tuo klassisen joulun maun helposti. Koristeluun voi ottaa mukaan koko perheen, ja jokainen voi lisätä oman persoonallisen kosketuksensa sokerikuorrutteilla tai strösseleillä. Munkkien paisto onnistuu hyvin tällä munkkiohjeella, jolla loihdit noin 20 munkkia, joten herkuteltavaa riittää isommallekin joukolle!
Munkkitaikina |
|
5 dl |
laktoositonta maitojuomaa
|
50 g |
tuorehiivaa tai
|
22 g |
kuivahiivaa
|
2 dl |
sokeria
|
1 tl |
suolaa
|
3,5 tl |
jauhettua kardemummaa
|
1 tl |
jauhettua neilikkaa
|
0,5 tl |
jauhettua pomeranssinkuorta
|
1 tl |
kanelia
|
2 |
kananmunaa
|
1,25 dl |
Keiju rypsiöljyä
|
14 dl |
vehnäjauhoja
|
1,5 l |
Keiju rypsiöljyä munkkien paistamiseen
|
Pipari-kinuskikuorrute |
|
200 g |
sokeria
|
2 dl |
laktoositonta kuohukermaa lämmitettynä
|
100 g |
Keiju Merisuola rypsiöljy-kasvirasvalevitettä kylmänä
|
1 tl |
kanelia
|
0,5 tl |
inkivääriä
|
0,5 tl |
pomeranssinkuorta jauhettuna
|
1 tl |
kardemummarouhetta
|
ripaus suolaa
|
|
pipareita, sokerikuorrutetta ja tomusokeria munkkien koristeluun
|
Valmistusohje
Munkkitaikina
- Lämmitä laktoositon maitojuoma kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä lämmitä maito noin 42-asteiseksi.
- Lisää joukkoon loput aineet vehnäjauhoa lukuun ottamatta.
- Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa puulusikalla sekoittaen. Kun taikina alkaa muodostua niin paksuksi, että sitä on vaikea sekoittaa lusikalla, ala vaivaamaan sitä käsin.
- Vaivaa taikinasta kiinteähkö pallo. Jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin, käytä apuna vehnäjauhoja.
- Siirrä taikina rypsiöljyllä voideltuun kulhoon ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1–1½ tunnin ajan.
- Leikkaa taikinasta tasakokoisia paloja (noin 80–85 g) ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Kohota munkkeja pöydällä liinalla peitettynä noin 30 minuutin ajan.
Munkkien paisto
- Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi.
- Tee peukalon ja keskisormen avulla munkin keskelle reikä. Venytä sormien avulla taikinapallo isoksi rinkulaksi.
- Paista munkkeja rasvassa 1–2 minuuttia per puoli. Tarkkaile samalla rasvan lämpötilaa, sillä liian kuuma rasva polttaa munkkien pinnan tummaksi.
- Nosta munkit öljystä metallipihdeillä tai reikäkauhalla, ja anna öljyn valua pois munkkien pinnalta.
Pipari-kinuskikuorrute
- Valmista kinuskikuorrute kuumentamalla sokeri kattilassa. Sekoita sokeria niin kauan kunnes se on ruskistunut.
- Lisää joukkoon lämmin kerma ja keitä kinuskia keskikovalla lämmöllä 3 minuutin ajan.
- Vatkaa vispilällä joukkoon kylmä kasvirasvalevite, mausteet ja suola.
- Anna kinuskikuorrutteen jäähtyä muutaman minuutin ajan.
Dippaa munkit kinuskikuorrutteeseen ja nosta ritilälle tai pellille. Koristele kuorrutetut piparimunkit sokerikuorrutteella, pipareilla, tomusokerilla ja nonparelleilla.