Runebergin munkit
![](https://www.keiju.fi/wp-content/themes/bunge/static/img/icons/recipe/time-icon.png)
![](https://www.keiju.fi/wp-content/themes/bunge/static/img/icons/recipe/person-icon.png)
![Runebergin munkit](https://www.keiju.fi/wp-content/uploads/3680bc172250dc901eeb3bcb0d4bce3a6157_00000000000000000.jpg)
Helmikuussa vietettävää Runebergin päivää voi juhlia vaihteeksi munkeilla, jotka saavat inspiraatiota klassikkotortusta. Voit halutessasi korvata vehnäjauhoista 1 dl mantelijauheella, jolloin munkkeihin tulee vielä vähän lisää alkuperäisen leivoksen makua.
Munkkitaikina |
|
5 dl |
laktoositonta maitojuomaa
|
50 g |
tuorehiivaa
|
22 g |
tai kuivahiivaa
|
2 dl |
sokeria
|
1 tl |
suolaa
|
3,5 tl |
jauhettua kardemummaa
|
2 |
kananmunaa
|
1,25 dl |
Keiju rypsiöljyä
|
14 dl |
vehnäjauhoja
|
1–2 l |
Keiju rypsiöljyä munkkien paistamiseen
|
Kostutusliemi |
|
2 dl |
vettä
|
2 dl |
sokeria
|
2 dl |
rommia tai mantelilikööriä
|
Tomusokerikuorrute |
|
1 |
kananmunan valkuainen
|
4 dl |
tomusokeria
|
2 rkl |
sitruunamehua
|
1 prk |
(200 g) valmista vadelmamarmeladia
|
Valmistusohje
Lämmitä laktoositon maitojuoma kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Lisää joukkoon loput aineet vehnäjauhoa lukuun ottamatta. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa puulusikalla sekoittaen. Kun taikina alkaa muodostua niin paksuksi, että sitä on vaikea sekoittaa lusikalla, ala vaivaamaan sitä käsin. Vaivaa taikinasta kiinteähkö pallo. Jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin, käytä apuna vehnäjauhoja. Siirrä taikina rypsiöljyllä voideltuun kulhoon ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1–1½ tunnin ajan.
Leikkaa taikinasta tasakokoisia paloja (noin 80–85 g) ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Kohota munkkeja pöydällä liinalla peitettynä noin 30 minuutin ajan.
Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi. Tee peukalon ja keskisormen avulla munkin keskelle reikä. Venytä sormien avulla taikinapallo isoksi rinkulaksi. Paista munkkeja rasvassa 1–2 minuuttia per puoli. Tarkkaile samalla rasvan lämpötilaa, sillä liian kuuma rasva polttaa munkkien pinnan tummaksi. Nosta munkit öljystä metallipihdeillä tai reikäkauhalla, ja anna öljyn valua pois munkkien pinnalta.
Valmista kostutusliemi kiehauttamalla sokeri ja vesi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon rommi tai mantelilikööri. Kasta munkit jäähtyneessä liemessä ja siirrä pellille odottamaan kuorruttamista.
Valmista sokerikuorrute vatkaamalla valkuainen vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeri muutamassa osassa samalla vatkaten. Mausta lopuksi sitruunamehulla ja siirrä kuorrute pursotinpussiin.
Vatkaa vadelmamarmeladi ja laita omaan pursotinpussiin.
Koristele kostutetut Runebergin munkit sokerikuorrutteella ja vadelmahillolla.