Sokerimunkit

aktiivinen 1,5 h, passiivinen 2–3 h
20

Arvostele resepti

Sokerimunkit

Munkit sopivat moneen juhlaan. Niitä pystyy helposti muotoilemaan eri muotoihin ja täyttämään erilaisilla täytteillä. Laktoosittoman maitojuoman voit korvata myös vedellä tai kauramaidolla, jos haluat munkeista maidottomia. Voit halutessasi tehdä munkkitaikinan edeltävänä päivänä kylmään nesteeseen ja antaa sen kohota yön yli jääkaapissa. Muista käyttää vain metallisia työvälineitä munkkien nostamiseen kuumasta öljystä.

Munkkitaikina

5 dl
laktoositonta maitojuomaa
50 g
tuorehiivaa
22 g
tai kuivahiivaa
2 dl
sokeria
1 tl
suolaa
3,5 tl
jauhettua kardemummaa
2
kananmunaa
1,25 dl
Keiju rypsiöljyä
14 dl
vehnäjauhoja
1–2 l
Keiju rypsiöljyä munkkien paistamiseen
3 dl
sokeria munkkien pyörittelemiseen

Valmistusohje

Lämmitä laktoositon maitojuoma kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Lisää joukkoon loput aineet vehnäjauhoa lukuun ottamatta. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa puulusikalla sekoittaen. Kun taikina alkaa muodostua niin paksuksi, että sitä on vaikea sekoittaa lusikalla, ala vaivaamaan sitä käsin. Vaivaa taikinasta kiinteähkö pallo. Jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin, käytä apuna vehnäjauhoja. Siirrä taikina rypsiöljyllä voideltuun kulhoon ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1–1½ tunnin ajan.

Leikkaa taikinasta tasakokoisia paloja (noin 80–85 g) ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Kohota munkkeja pöydällä liinalla peitettynä noin 30 minuutin ajan.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi. Tee peukalon ja keskisormen avulla munkin keskelle reikä. Venytä sormien avulla taikinapallo isoksi rinkulaksi. Paista munkkeja rasvassa 1–2 minuuttia per puoli. Tarkkaile samalla rasvan lämpötilaa, sillä liian kuuma rasva polttaa munkkien pinnan tummaksi. Nosta munkit öljystä metallipihdeillä tai reikäkauhalla, ja anna öljyn valua pois munkkien pinnalta. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.