Vappumunkkirinkilät

20 kpl munkkirinkilöitä ja 20 kpl munkkipalloja

Arvostele resepti

Vappumunkkirinkilät

Vappu on täynnä perinteitä ja herkkuja, ja munkkirinkilät ovat ehdoton klassikko vapputarjoiluista puhuttaessa. Näiden mehevien ja kotoisasti kardemumman makuisten vappumunkkien valmistaminen on helppoa ja palkitsevaa. Luo vappufiilistä kotiin herkullisen tuoksun ja makujen avulla. Tarjoile munkkeja ja simaa vaikka vappupiknikillä tai kata munkkirinkilät kahvi- tai teepöytään ystävien ja perheen kanssa nautittavaksi. Tämä resepti vie sinut läpi askel askeleelta kohti lopussa odottavia, täydellisiä munkkirinkilöitä. Ainesosat löytyvät monelta suoraan kaapista, sillä tarvitset vain hiivaa, maitoa, kananmunia sokeria, kardemummaa, vehnäjauhoja ja tietysti Keiju Rypsiöljyä. Välineiksi tarvitaan valurautainen pata tai paksupohjainen kattila ja reikäkauha. Ohjeella saat tehtyä 20 munkkirinkilää tai 20 munkkipalloa. Valmistaudu hemmottelemaan itseäsi ja läheisiäsi herkullisilla, perinteisillä vappumakupaloilla!

Munkkitaikinan ainekset:

50 g
hiivaa (1 pkt)
5 dl
luomumaitoa
2
kananmunaa
2,5 dl
luomusokeria
1 rkl
kardemummaa
15 dl
luomu vehnäjauhoja (noin 1 kg)
1/2 dl
Keiju rypsiöljyä

Uppopaistamiseen

1 l
Keiju rypsiöljyä

Kuorruttamiseen

2-4 dl
luomusokeria

Valmistusohje

Erikoisvälineet: valurautainen pata tai paksupohjainen teräskattila ja reikäkauha.

 

  1. Sekoita hiiva 37°C lämpöiseen maitoon.
  2. Riko kulhoon munat ja lisää joukkoon maito, sokeri, mausteet sekä osa jauhoista.
  3. Sekoita taikinaa monitoimikoneella tai puuhaarukalla.
  4. Vaivaa koneella tai käsin joukkoon loput jauhot, ja alusta kunnes taikina ei enää tartu reunoihin.
  5. Kohota taikinaa liinan alla, kunnes se on kaksinkertainen.
  6. Leivo taikinasta 20 kpl noin 1 dl tai 80g kokoisia pullia ja siirrä ne pellille leivinpaperille.
  7. Irrota pullista keskusta kuumassa vedessä kostutetulla pyöreällä stanssilla tai ruokalusikalla ja laita toiselle leivinpaperille.
  8. Kohota rinkilöitä ja pikkupalloja 30 min liinan alla.
  9. Käytä uppopaistamiseen reilun kokoista pataa tai paksupohjaista teräskattilaa. Lämmitä noin 7 dl öljyä 180°C lämpöiseksi. Kokeile lämpötilaa ruokalusikallisen kokoisella taikinapalalla. Kun taikinapala kypsyy noin minuutissa kauniin kullanruskeaksi, on lämpötila sopiva. Öljyn ylikuumenemista voit säädellä säästämälläsi 3 dl öljyä.
  10. Paista 3 rinkilää tai 5 pikkupalloa kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kullanruskeat kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
  11. Pyörittele munkit lämpiminä kulhossa sokerin kanssa.
  12. Pidä saatavilla koko ajan paistoastiaan sopiva kansi. Varo lisäksi ettei paistoastiaan pääse vettä.

Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon ja voit käyttää sitä vielä toisen kerran. Säilytä jääkaapissa. Hävitä uudelleen käytetty öljy pullossa sekajätteeseen.