Ystävänpäivämunkit
Hurmaa läheisesi näillä näyttävillä munkeilla. Kuorrutteen pinnan voit koristella vaikka nonparelleilla, sokerikuorrutteella, kuivatuilla marjoilla tai syötävillä kukilla. Ystävänpäivämunkkien muodon salaisuus on sydämenmuotoisessa piparkakkumuotissa.
Munkkitaikina |
|
5 dl |
laktoositonta maitojuomaa
|
50 g |
tuorehiivaa
|
22 g |
tai kuivahiivaa
|
2 dl |
sokeria
|
1 tl |
suolaa
|
3,5 tl |
jauhettua kardemummaa
|
2 |
kananmunaa
|
1,25 dl |
Keiju rypsiöljyä
|
14 dl |
vehnäjauhoja
|
1–2 l |
Keiju rypsiöljyä munkkien paistamiseen
|
Kuorrute |
|
4 dl |
(240 g) tomusokeria
|
3 rkl |
Keijun margariinia tai Keiju Merisuola rypsiöljy-kasvirasvalevitettä sulatettuna
|
3 rkl |
Kuohukermaa
|
1 tl |
vaniljasokeria
|
ripaus suolaa
|
|
muutama pisara punaista elintarvikeväriä
|
|
nonparelleja, kuivattuja marjoja ja syötäviä kukkia koristeluun
|
Valmistusohje
Lämmitä laktoositon maitojuoma kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä lämmitä maito noin 42-asteiseksi. Lisää joukkoon loput aineet vehnäjauhoa lukuun ottamatta. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa puulusikalla sekoittaen. Kun taikina alkaa muodostua niin paksuksi, että sitä on vaikea sekoittaa lusikalla, ala vaivaamaan sitä käsin. Vaivaa taikinasta kiinteähkö pallo. Jos taikina tuntuu tarttuvan käsiin, käytä apuna vehnäjauhoja. Siirrä taikina rypsiöljyllä voideltuun kulhoon ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 1–1½ tunnin ajan.
Kauli taikina tasaiseksi sentin paksuiseksi levyksi. Paina sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla taikinasta sydämiä. Kohota munkkeja pöydällä liinalla peitettynä noin 30 minuutin ajan.
Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180-asteiseksi. Paista munkkeja rasvassa 1–2 minuuttia per puoli. Tarkkaile samalla rasvan lämpötilaa, sillä liian kuuma rasva polttaa munkkien pinnan tummaksi. Nosta munkit öljystä metallipihdeillä tai reikäkauhalla, ja anna öljyn valua pois munkkien pinnalta.
Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa sekaisin. Lisää punaista väriainetta sen mukaan, kuinka tummaa kuorrutteestasi haluat. Tomusokeria lisäämällä saat kuorrutteestasi paksumpaa, kermaa lisäämällä ohuempaa. Kasta munkit kuorrutukseen niin, että kuorrutetta tulee munkin puoleen väliin asti. Nonparellit, kuivatut marjat ja syötävät kukat tarttuvat parhaiten kosteaan kuorrutukseen.
Tarjoile ystävänpäivämunkit kuohuviinin tai kahvin kanssa.